KANÁRIS Tenyészet

első kedvenceim papagájok

Nimpa pár a kicsinyekkel

Először, mint legtöbben én is Hullámos papagájokkal kezdtem. Ezt követték a Nimfák, Agapornisok és Rozellák, majd a Pennantok. Ebben az időszakban tenyésztettem még Színkanárit és Gyémánt galambot is.

következő kedvenceim gouldok

Gouldamandina tenyészpár

Következő időszakban a Színkanárik mellett egyre inkább foglalkoztatott az egzóták sokszínűsége. Helyhiány miatt a papagáj tartás kezdett háttérbe szorulni. Első egzótáim a Japáni sirálykák és a Zebrapintyek voltak. Ezen felbátorodva kezdtem a Gouldok után érdeklődni, hiszen a leg szebb, leg színesebb egzóták ők. A vad alapszínnel kezdtem, de folyamatosan bővült a választék kékekkel sárgákkal, majd az ezüstökkel. Később a sirálykákból is csak a sztenderd méretűeket tartottam. Megjelentek a többi, már ritkább fajok is, mint a Magellán csíz, Mozambik csicsörke, Mexikói pirók, Pytiliák, Aranymellű asztrild, Tigrispinty, Mejnó, Háromszínű papagájamandina, Rizspinty, Ceres amandina, Ékfarkú amandina, Ezüstcsőrű pinty, Barnahátú aranyveréb és a Káka pinty is.

Néhány kép mutatóba

végül gloster kanárik

Gloster kanári standard előírások

Mikor a színkanári tenyésztéssel felhagytam kezdett hiányozni a kanári jellegzetes füttye. Egzótákkal teli madárházban nyomasztott a „csend”. Beszereztem néhány pár Gloster alakkanárit, és elkezdtem a tenyésztésüket. Mivel a fajgazdagság egyre több munkát adott, csak a Gould amandinák és a Glosterek tenyésztésére koncentráltam. Végül a 2021-es tenyész időszak közepén egy váratlan, de súlyos betegség arra kényszerített, hogy feladjam a tenyésztéssel járó sok munkát. El kellett adjam az egész tenyész állományt a szaporulattal együtt.

Jelenleg csak kecskepapagájt, nimfapapagájt és hullámos papagájt tartok időtöltés céljából.